Ons STAMCafé maakt zich op voor een zonovergoten zomer

Ons STAMCafé maakt zich op voor een zonovergoten zomer

De site van de Bijloke is de groene Gentse oase van rust waar iedereen die aan staycation doet minstens een keer moet passeren deze zomer. Meerdere keren kan natuurlijk ook! Het is heerlijke toeven in onze strandstoelen aan de vijver in het zonnetje of in de frisse schaduw onder de grote boom op ons terras. In de week serveren we dagelijks een heerlijk lunchbuffet en in het weekend een onbeperkte brunch voor foodies en friends!

En de middeleeuwse tuin is veel meer dan enkel het STAMcafé. Leg je languit in het gras onder een van de oude appelbomen terwijl je geniet van al het lekkers uit de picknickmanden die je vooraf kan reserveren en meenemen in de tuin op een dekentje of in een van de bootjes die vertrekt aan de Bijlokekaai. Picture perfect wordt zo een Picknink perfect deze zomer.

De “pionier aller rooftops” opent maandag zijn deuren!

De “pionier aller rooftops “opent op maandag 3 juli en verwelkomt jou all summer long van maandag tot en met zondag. Je kan er terecht voor een lichte lunch of een uitgebreid diner à la Gaston, bij mooi weer op ons ruime dakterras en bij wisselvallig weer in de gezelligheid van het eigenzinnige restaurant binnen, inclusief zicht op de Gentse binnenstad en haven. Doorlopend ben je welkom voor drinks en bar bites op het strand, aan de bar of aan de petanquebaan. Anders gezegd, ongeacht de weersvoorspellingen, bij Gaston kan je ’s middags en ’s avonds terecht voor culinair en ander vertier, binnen én buiten. Let op: reserveren kan én moet via www.gaston-gent.be.

Dip van witte bonen met gremolata

Recept voor een zomerse dip van witte bonen met gremolata van bio citroen en wontoncrackers – naar het recept van chef Katrien die met haar Dagelijkse Kost voor het ganse team van Coeur Catering iedereen tevreden houdt: happy people make great food!

Halveer de wontonvellen, frituur ze kort krokant, laat uitlekken op keukenpapier en werk af met zout.

Week 500 gr gedroogde witte bonen in ongezouten water “overnacht”.

 

Kook ze de volgende dag gaar in ongezouten water.

 

Mix de gare bonen met zure room (bij voorkeur van de Genste Zuivelhoeve) , citroentijm, citroensap, peper, zout, mierikswortelpasta, zeste van biologische citroen en platte peterselie tot een smeuïge dip.

 

En dan dippen en smullen maar!

Rooftop Gaston trapt het zomerseizoen af op 3 juli!

Rooftop Gaston was al een pop-up nog voor het woord pop-up bestond. Het is de moeder aller rooftops en is elke zomer opnieuw the place to be om te lunchen en dineren met zicht op Gent. Het nieuwe menu staat ondertussen online en biedt naast de vele klassiekers heel wat vegetarische en vegan gerechten omdat we ook op Gaston duurzaamheid hoog in het vaandel dragen.

Je kan je gewoon ook neervlijen op een van de strandstoelen en een cocktail drinken of je vrienden uitdagen voor een spelletje petanque op hoog niveau (de vierde verdieping meer bepaald).

 

Gaston is er deze zomer van 3 juli tem 31 augustus en dat 7 dagen op 7 voor lunch, afternoon drinks en diner op het terras in de zon bij goed weer of binnen in het oude feestlokaal van deze voormalige katoenfrabiek als het te warm of te nat wordt… we zijn op alles voorbereid maar vooral op jouw komst. Reserveren doe je best vooraf en hier!

Vegan pannacotta met rabarber, aardbei en pistache crunch

Vegan pannacotta bowl met rabarber-aardbei en pistache crunch

Ingrediënten:

Voor de pannacotta:

  • 1 liter kokosmelk
  • 100 gram suiker
  • 300 gram boiron rabarberpuree
  • 400 gram boiron aardbeipuree
  • Een scheutje vanille extract
  • 7 gram iota poeder
  • Rode kleurstof

Voor de notencrunch:

  • 200 gram amandelen
  • 200 gram pistachenoten
  • 100 gram havermout
  • 100 gram pecannoten
  • 100 gram kokosolie
  • 70 gram agavesiroop
  • Een snufje zout

Voor de marinade:

  • 500 gram aardbeien, in stukjes gesneden
  • 500 gram rabarber, in stukjes gesneden
  • 500 ml vlierbloesemsiroop
  • Een handjevol Thaise basilicum
  • 50 ml basilicumolie (gemaakt met sojaolie en spinazie voor de kleur)

Voor de rabarbersorbet:

  • 500 gram rabarber, in stukjes gesneden
  • 100 gram suiker
  • 100 ml water

Bereidingswijze:

  1. Begin met het maken van de pannacotta. Meng de kokosmelk, suiker, rabarberpuree, aardbeipuree en vanille extract in een pan en breng het geheel aan de kook.
  2. Voeg de iota en rode kleurstof toe en laat het geheel al roerend nog 2 minuten doorkoken.
  3. Schenk het mengsel in een ingevette ronde vorm en laat het geheel afkoelen in de koelkast.
  4. Maak nu de notencrunch door de amandelen, pistachenoten, havermout en pecannoten te mengen met de gesmolten kokosolie, agavesiroop en zout.
  5. Verdeel het notenmengsel over een bakplaat en bak het geheel in de oven op 170°C gedurende 3 keer 10 minuten, waarbij je het geheel tussendoor steeds doorroert.
  6. Bereid intussen de marinade door de aardbeien en rabarber te mengen met de vlierbloesemsiroop en Thaise basilicum. Zet het geheel minimaal 2 uur in de koelkast zodat de smaken goed kunnen intrekken.
  7. Meng de rabarbersorbet door de rabarber, suiker en water te mengen in een pan en het geheel aan de kook te brengen. Laat het geheel 5 minuten doorkoken en pureer het met een staafmixer.
  8. Laat het mengsel afkoelen en draai het vervolgens af in een ijsmachine.
  9. Haal de pannacotta uit de vorm en leg het op een bord. Schep de gemarineerde aardbeien en rabarber er omheen en werk af met de notencrunch.
  10. Garneer het geheel met de basilicumolie en serveer er een bolletje rabarbersorbet naast.

Eet smakelijk!

Lauwe radicchio salade met butternut pompoen en geroosterde druivendressing

Recept voor lauwe radicchio salade met butternut pompoen en geroosterde druivendressing:

Ingrediënten:

  • 40 gr radicchio, gescheurde bladeren
  • zout en peper
  • olijfolie
  • 100 gr butternut pompoen, in bitesize blokjes
  • 150 gr rode pitloze druiven, gehalveerd
  • 1 tl venkelzaad
  • 1 tl lookpuree
  • 1 tl sumakpoeder
  • enkele takjes dragon
  • enkele takjes platte peterselie
  • 20 gr druivendressing (zie recept hieronder)
  • 30 gr geitenkaas, verkruimeld
  • 8 gr gerookte amandelen, grof gehakt
  • 3 slierten gepekelde butternut pompoen (zie recept hieronder)
  • optioneel: 35 gr gerookte eend, in sneetjes gesneden
  • 3 halve sneetjes warme notentoast

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Leg de butternut pompoenblokjes op een bakplaat en besprenkel met olijfolie. Voeg venkelzaad, lookpuree en zout en peper toe en meng goed. Rooster de pompoenblokjes in de oven gedurende ongeveer 20 minuten, of tot ze gaar zijn. Voeg 1 tl sumakpoeder toe en meng opnieuw.
  • Haal de pompoenblokjes uit de oven en voeg de gehalveerde druiven, dragon en platte peterselie toe. Meng goed en laat afkoelen tot lauwwarm.
  • Maak ondertussen de druivendressing. Pof de rode druiven in de oven gedurende 10 minuten, of tot het velletje breekt. Doe de gepofte druiven samen met het venkelzaad, granaatappelmelasse, citroensap, olijfolie en zout en peper in een blender en pureer tot een gladde dressing. Zeef de dressing niet.
  • Maak de gepekelde butternut pompoen door de pompoen zo dun mogelijk te snijden met een snijmachine of mandoline. Breng de rijstazijn aan de kook samen met suiker en zout en peper. Leg de pompoenschijfjes in de hete marinade en laat afkoelen.
  • Verdeel de gescheurde radicchio over een groot diep bord en besprenkel met olijfolie en zout en peper. Leg de lauwwarme butternut pompoenmengeling er bovenop. Druppel de druivendressing erover en voeg de verkruimelde geitenkaas en gehakte gerookte amandelen toe. Garneer met de gepekelde butternut pompoen en optioneel de sneetjes gerookte eend. Serveer met warme notentoast. Smakelijk!

Bestel nu je Vol-au-Veggie voor het goede doel!

Bouw mee aan het warmste dorp ‘Klein Gent’ nav de aardbeving in Turkije en Syrië

Na de zware aardbevingen in Turkije en Syrië lanceerden Burgerplicht en Helping Hands Belgium de actie ‘Klein Gent’: het warmste dorp.

Concreet plaatsen ze in Kirikhan (Hatay, Turkije) woonunits voor slachtoffers die geen dak meer boven hun hoofd hebben. Het doel? Tegen eind maart minstens 300 gezinnen op deze manier een thuis aanbieden.

De partners van de Bijlokesite, waar zich ook ons STAMcafé bevindt, bundelen de krachten om geld in te zamelen voor dit warme initiatief. We verkopen heerlijke vol-au-veggie met puree, bereid door Coeur Catering. Een maaltijd kost 20 euro en dat bedrag gaat integraal naar dit project. Zo willen we minstens één woonunit van 4.000 euro financieren.

  Bestel hier je maaltijd

Bouw samen met ons mee aan het warmste dorp in Turkije door een maaltijd te bestellen en af te halen op woensdag 29 maart tussen 12 en 18 uur in het STAMcafé.

 

Wist je trouwens dat je in het STAM een maquette vind waarop je ziet hoeveel woonunits via deze actie geïnstalleerd konden worden? Deze maquette blijft evolueren, woonunit per woonunit die er ter plaatse in ‘Klein Gent’ bij komt.

Vegan Brownie

In onze kernactiviteit om mensen, onze planeet en goed eten met elkaar te verbinden, proberen we om het juiste gewicht in de schaal te leggen.

Zo kozen we er bewust voor om onze brownie vegan te maken. In het nieuwe plant-based recept vervangen we de 500gr dierlijke boter per brownie met Violife.

Wat maakt dat nu voor verschil, vraag je je af? Het antwoord voor 500 brownies per jaar, is 3.4 ton CO2 emissie.

Als je weet dat je voor één ton CO2 uitstoot zo’n 3 keer om de aarde fietst op je elektrische fiets of 16.000 km met de trein reist, dan maakt elke verandering mee het verschil.

Wil je graag weten op welke manieren we nog impact willen maken? Lees er alles over in ons e-Coeur verhaal.

Healthy Planet, Great Food want duurzaamheid zit vervlochten in het DNA van Coeur Catering.

Driekoningen

Driekoningen, driekoningen, geef mij een nieuwe hoed … of gewoon een zalige cappuccino en een stukje versgebakken taart in je favoriete STAMcafé. Wie op 6 januari de boon vindt in hun veel te lekkere driekoningentaart, krijgt die cappuccino gratis, of een ander warm drankje naar keuze. Reserveer je tafeltje via stamcafe.gent.

Happy 2023

Cheers! Op een veelbelovend en majestueus 2023 gevuld met onvergetelijke events die baden in gemoedelijke ambiance, good vibes en exquise catering. Wij hebben er alvast zin in!